GRAVIDITET, ALKOHOL OG FOSTERSKADER

Fælles for de alkoholskadede børn er, at deres hjerneskade præger dem for livet. De er meget behandlingskrævende og har brug for en helt særlig omsorg for at trives.

En sommerdag i 1982 stod psykolog Inger Thormann med en lille baby på armen. Barnet tabte sig, ville ikke sutte og var meget urolig. Personalet var bange for, at han ikke ville overleve. Inger Thormann og den pædagog, der skulle hjælpe drengen, anede ikke, hvad de skulle stille op. De tog resolut den tre måneder gamle baby med i en taxa til Rigshospitalet. Her mødte de børnelægen Kirsten Lee, som med det samme sagde: "Det her - det er føtalt alkoholsyndrom."

Det var første gang, psykolog Inger Thormann fra Skodsborg Observations- og behandlingshjem blev præsenteret for den problematik, hun har arbejdet med i mere end 20 år. Inger Thormann har udgivet bogen "Medfødte Alkoholskader." Den fortæller om 10 alkoholskadede børns livsforløb og behandling.

DET VÆKKER IKKE OPSIGT NÅR GRAVIDE DRIKKER

"I Danmark er alkohol en så stor del af vores hverdag at det ikke vækker specielt opsigt, når selv højgravide får sig et glas. Men det burde det.

For "mens et barn, der fra fødslen er påvirket af stoffer, kan blive raskt igen, så mærker alkoholskaden barnet for livet," lyder det fra Inger Thormann, som understreger, at problemet findes i alle sociale lag.

I DANMARK FØDES HVERT ÅR

mere end 400 børn, der får stillet diagnosen svær alkoholskade, og alkoholskader er den hyppigste årsag til medfødt mental retardering i den vestlige verden.BERØRINGSANGST Sundhedspersonalet lider ofte af berøringsangst, når de skal spørge mødre om deres alkoholforbrug. Det tabu må vi hjælpe hinanden til at overvinde.
Kilde: Sygeplejersken 12/2006


Må kun gengives med henvisning til alkohol.dk
Copyright©2001-2015
revideret November 2015

Kommentarer og rettelser

Al information på alkohol.dk er tænkt som generel information.
Alkohol.dk kan ikke gøres ansvarlig for direkte eller indirekte skader relateret til indholdet.