Alkohol- drikke mindre Det kan virke uoverskueligt at nedsætte sit alkoholforbrug, eller helt stoppe med alkohol i en periode. Og det er almindeligt at være bange for om man kan klare det.

Det bliver en kamp

Det kan lade sig gøre, men du skal være forberedt på kamp. Og det på et tidspunkt hvor du i lang tid ved hjælp af alkohol har udskudt det ene problem efter det andet, og måske ikke synes du har det nødvendige overskud.

Erkendelsen

Du skal se i øjnene, at den eneste måde at få løst dine problemer på, er at erkende dem. Og gå i gang. Det lyder svært, og det er svært fordi man fysisk og psykisk er i dårlig form.

Du kan ikke selv helt se i hvor dårlig form du er. Heller ikke selv om din læge, arbejdskammerater eller familie siger det. Det er det som gør kampen så svær at komme i gang med, men du må finde den metode som passer dig bedst.

Du kunne jo prøve

  • at holde op med at drikke alkohol på hverdage
  • at holde op med at drikke alkohol på arbejdet
  • at udskifte hver anden genstand med sodavand, juice eller andet.
  • At søge kontakt med andre i samme situation
  • at snakke med en professionel rådgiver. Du kan sagtens være anonym

Der er hjælp at få overalt

både offentlig og i de mange frivillige organisationer som rådgiver om alkohol. Der kan du møde mennesker som kender problemerne omkring alkohol, og gerne vil hjælpe dig.

For de fleste er den eneste brugbare vej helt at undgå alkohol

Der er jo alkohol overalt, og det forventes ofte, at man drikker med. Du skal være stærk nok til at klare de sociale situationer, hvor alkohol er en del af samværet.
Du skal finde ud af, hvordan du vil takle disse situationer, og sige nej tak.

Respekt

I dag respekterer de fleste, at man siger nej tak tiløl eller et glas vin.
Du vil opleve respekt. Det kommer ikke bag på dem som kender dig, at du har et problem, og det udløser espekt, når du tager beslutning om at handle.

Overgangsproblemer

Oveni at skulle tackle de sociale problemer får du andre problemer i starten: Du får abstinenser, som er en naturlig reaktion når kroppen ikke får den sædvanlige dosis gift. Din læge kan give dig medicin, som kan hjælpe dig gennem denne overgang. Du kan risikere søvnbesvær. Måske også perioder med angst. Alt dette skal du være parat til at komme igennem.

Er Antabus noget for mig

For nogle mennesker er Antabus en god hjælp. Den fjerner ikke trangen til alkohol, men gør det fysisk umuligt at drikke fordi man får ubehagelige symptomer som hovedpine, kvalme, hjertebanken m.m. Du må absolut ikke indtage alkohol sammen med antabus.
Antabus er gennemprøvet. Det har været på banen i over 60 år

Det giver ro
Næsten alle som i en periode tager Antabus fortæller, at det giver en vis ro at de lige nu er afskåret fra at drikke spiritus.
Så er der ingen grund til at ofre flere tanker på det.

Antabus får du hos din læge

som også fastsætter dosis. Antabus tager man normalt 2 eller 3 gange om ugen.

Få en fast aftale

Det er en dårlig ide selv at administrere Antabus. Det er for let at snyde. Det er bedst at få en fast aftale med en du kender.
Du skal normalt undgå at det bliver din ægtefælle/partner. Det kan give alt for mange konflikter.
Måske kan du lave en aftale på din arbejdsplads. Lægen vil sikkert også gerne administrere.
Hvis du allerede er i kontakt med en professionel rådgiver, finder i sammen en løsning.

Ellers kan du lave en aftale med et af de behandlings - eller rådgivningssteder der er i din by. Det vigtigste er, at det sker på faste tidspunkter, så du ikke hver gang skal tage stilling. Det skal blot være en fast rutine. Det er meget få, som er stærke nok til selv at administrere medicinen.

Antabus er ikke en behandling i sig selv

men bruges som en midlertidig støtte medens du fr mere styr på dit liv gennem sideløbende former for behandling.


Må kun gengives med henvisning til alkohol.dk
Copyright©2001-2015
revideret November 2015

Kommentarer og rettelser